pátek 27. ledna 2017

Co opravdu potřebujete pořídit, než se narodí miminko?

Pamatuju si to naprosto jasně. Břicho rostlo a já měla pocit, že musím mít naprosto všechno perfektně nachystané a připravené, aby mláďátku nic nechybělo. Haha. S odstupem času vidím, jak jsem se ve spoustě věcí spletla a že by bývalo bylo lepší udělat to trochu jinak. Co se mi opravdu hodilo a bez čeho bych se klidně obešla?

Co se mi osvědčilo?

Látkové plínky. 
Hodně látkových plínek! Budete je potřebovat na všechno a pořád, co si budeme povídat, z miminka často něco poteče všemi možnými otvory a bude třeba to utírat a odklízet... Doporučuju koupit úplně klasické české pleny (hledejte "libštátské pleny"), pokud si vyberete plíny bambusové a máte doma sušičku, vězte, že se spolu moc nekamarádí a v sušičce se zdrcnou a zkrabatí. A kdo se s tím má žehlit, že jo...

Těhotenský/kojicí kolštář. 
Jasně, není to úplně výbava pro miminko, ale mně tato polštářovitá roura s kuličkovou náplní doslova zachránila pohodlný spánek v průběhu těhotenství. Dá se ušít i doma, pokud jste blázen jako já, ale připravte si vysavač, jelikož polyesterové pidikuličky, kterými polštář budete plnit, mají tendenci lítat všude.
Mimochodem: tento polštář je úžasně variabilní, takže ho lze později používat jako hnízdo/zátarasu atd.

Kokosový olej. 
Úplně se mi nechce dítě mazat výrobky podpořenými mohutnou reklamou, s obsahem roztodivných barev a konzistencí. Na suchou pokožku výborně poslouží všemi milovaný a adorovaný kokosový olej, který navíc krásně voní.

Měsíčkový krém Weleda. 
To je pro mě opravdu výrobek století. Slyšela jsem zvěsti o tom, jak se za minulého režimu Weleda dědila, a jaká to bývala vzácnost a luxus... už chápu, že pověst, která značku předchází, je založená na pravdě: fakt je to zázrak. Mažu při každém přebalování. Měsíčkový olej Weleda zase používám na večerní masáž před spaním.

Medvídkový overal.
Před nedávnem jsem pronesla památnou větu "bez tohodle by neměl žádný dětství" a objednala Toníkovi tuhle věc. Ukázalo se, že jde o nejuniverzálnější kousek v jeho šatníku! Ideální zateplovací vrstva do kočárku, autosedačky, nosítka... Berte rovnou o číslo větší.
P. S. Má i ouška a ocásek :)


Co potřeba nebylo?
Vanička. 
Toník z ní vyrostl asi tak v měsíci a půl, a dokážu si představit, že všemi tolik opěvovaný a doporučovaný koupací kyblík by mohl využít tak maximálně na pedikúru :)

Pidioblečky.
Pokud očekáváte větší miminko, doporučuju začít u velikosti 62, jinak spoustu těch rozkošných oblečků ani neobleče. Nebojte se, nějakou dobu potrvá, než se s vámi začne dohadovat o tom, co bude a nebude nosit, takže si výsadní právo hlavního stylisty ještě pár let užijete. Ale já vím, já vím... ty pidivěci jsou tak neodolatelně roztomilé, že jo?

Sterilizátory, teploměr do vany.
Oldschool vyvařování v horké vodě a kontrola teploty vody rukou bohatě stačí, ne?

9 komentářů:

  1. Opravdu je ta Weleda takový zázrak? :)
    Měla jsem od nich kdysi mandlový sprchový gel a zas tak unešená jsem z toho teda nebyla...

    OdpovědětVymazat
  2. Taky by me zajimalo. Mne se dost nelibi to baleni, takze na tuhke mast me neutahli. Mam neci na opruzeniby, ale Ela se jeste nikdy neoprudila, takze jsem to parkrat mazla pro pocit a nemuzu rict, jestli dobry nebo ne.

    OdpovědětVymazat
  3. Evita: Vidíš, mandlovou řadu jsem strašně chtěla vyzkoušet, ale ještě jsem z ní nic neměla, možná mám doma jen nějaké vzorky :) Za mě je ta Weleda fakt skvělá, namažu po každým přebalení a mám pocit, že se hezky vstřebá, neulpívá ve faldech ( :D ) a mladý pán zatím užívá života bez opruzenin.

    Mady: Vadí ti ta plechová tubička? Na to si zvykneš, je to jak Jesenka :) Já teda nevím, jestli je to vůbec správně, pořád takhle mazat, ale mám pak pocit, že má zadek chráněný, i když se třeba počůrá a chvilku tu plínu má na sobě...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja prave frcim na sudocremu s rybilce, mazat musim, bez kremu je hned cerveny :(
      Tak vyzkousim mozna na holcicce, preci jen je to jeste citlivejsi...

      Vymazat
  4. Taky jsem nakoupila pár věcí, které mi pak přišly jako totální zbytečnost. Třeba nůžky s kulatou špičkou (byly úplně tupé a stejně jsem nehty ze začátku stříhala jen když Junior spal).
    Podle mě není nutné mazat po každém přebalení, někteří to vyloženě nedoporučují. Já používám Sudocrem, ale jen když se objeví problém, což naštěstí je málokdy. Horší to vždycky je během prořezávání zubů, jinak s opruzeninami Junior neměl nikdy problém.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. K tomu stříhání nehtů: netušíš, proč všichni říkají, že se nehty nesmí stříhat několik týdnů? My jsme je ostříhali už v porodnici, jinak by se T. strašlivě dodrápal :))
      Sudocrem je právě takový hutnější, ten si nechávám v záloze, kdyby náhodou něco...

      Vymazat
    2. Tak to netuším. Vím, že se někdy novorozencům dávají bavlněné rukavičky, aby se neškrábali. Jedny jsem doma měla (zděděné), ale přišlo mi to strašně nepraktické. Některým dětem se prý ty první nehtíky tak jakoby samy odlamují.
      Já už ani nevím, kdy jsem Juniorovi poprvé nehty stříhala. Vím, že se mi do toho nechtělo. Ale určitě bych radši ostříhala než aby se dítě drápalo ;)

      Vymazat
    3. S temi nehty je to pry proto, abys omylem nestrihla do jeste dost mekkeho luzka, pac je to pak mega vstup pro infekci. Tak pravil chytry papir z porodnice :)

      Vymazat
    4. Ha! Vidíš, to mě nenapadlo. Já se teda poctivě snažím ho nestříhnout ani teď :D

      Vymazat

Povídej!