neděle 7. ledna 2018

Méně nakupovat, více vyrábět.

To by mohlo být mým hlavním a všezahrnujícím předsevzetím do roku 2018. Musím říct, že se mi to v posledních letech docela daří, aspoň tedy, co se oblečení týče.
Zaměřila jsem se na kvalitní materiály a provedení, a s čistým svědomím můžu prohlásit, že jsem si už hodně dlouho impulzivně nekoupila žádnou sezónní trendy hovadinu. Za cenu 3 levných triček šitých někde v Bangladéši, kterým se po dvou vypráních boční švy přemístí na břicho, si raději koupím jedno kvalitní, ideálně šité v Čechách. Doporučuju třeba krásně střižené kousky z bambusové viskózy, které nabízí Reparáda.

Vybírám si přírodní materiály, hedvábí, merino, vlnu, len, a baví mě objevovat originální kousky v online sekáčích. Modely z druhé ruky a věci, které se mi zdají už trochu nudné, se snažím oživovat výšivkami, nebo přešíváním. I látka se přeci dá skvěle recyklovat!

Když se nad tím zamyslím (a teď si trochu uznale poklepu na rameno), nejčastěji vlastně nakupuju spodní prádlo, punčocháče a boty, tyhle věci totiž bohužel ušít ani vyrobit nedokážu :)

Další drobnosti, které se snažím dodržovat:
- vždycky mám v kabelce nebo v kočárku plátěnou tašku nebo síťovku. Igelitky v ČR nechceme!
- pokouším se nosit si na "kafe s sebou" opětovně použitelný KeepCup
- doma třídíme a kompostujeme, jak jen to jde
- místo nakupování kartonů kapsiček s příkrmy jsem pořídila znovuplnitelné kapsičky, které Toníkovi plním vlastními variacemi přesnídávek. Dají se i zamrazit, což je super!
- přemýšlím o tom, co máme v lednici. Nesnáším plýtvání potravinami a tak se vždycky snažím využít při vaření všechno, co je zrovna potřeba sníst... občas to vyžaduje pokročilou schopnost kombinatoriky, ale troufám si říct, že nevařím žádné blafy, po kterých by si manža čvachtal

Udržitelnost se stává velmi diskutovaným tématem a já se snažím jít životnímu prostředí vstříc, jak jen to jde. Jak to vidíte vy?

Buy less, choose well, make it last.
- Vivienne Westwood

Foto: sustyvibes.com

2 komentáře:

  1. Máš Frucksacky? Jak řešíš nakupování brambor? A co maso? Je na nákup v masně nějaká bezigeliťáková metoda?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ježiš, mně úplně utekl tenhle komentář! Frusacky jsem si ušila sama, na maso řešení zatím bohužel nemám :( Možná plastový krabičky?

      Vymazat

Povídej!