pondělí 11. prosince 2017

LiškAdvent 11: Bér nebo neber? Aneb barefoot...

Už i na mě došlo. Jakmile se pan Antonín rozchodil, začala jsem řešit obutí na nějaké to venkovní nesmělé poťapkávání a hlavně zateplení do kočárku na zimu. Barefoot obuv pro mě donedávna byla synonymem ohavných klaunovských/žabích bot (ve spoustě případů to tak platí i nadále, ale už jsem viděla i důstojnější modely, u kterých bych pomalu ani nepoznala, že jsou bérfůt). Pro potřeby prvního batolecího obutí mi ale tento druh obuvi přišel jako nejlepší volba... první krůčky jsou náročné samy o sobě, tak mi přišlo logické, nezatěžovat nožičky víc, než je potřeba.

Snažila jsem se teda trošku zorientovat v dostupném sortimentu a vybrat něco příčetného :) Velmi záhy jsem zjistila, že kolem barefoot obutí panuje podobná hysterie, mánie a militantní skupina matek, které se shlukují ve skupinách o nošení dětí (miluju zejména jejich univerzální větu na usměrnění všech neosvícených ubožáků, kteří nejsou dost ergo a barefoot: "je super, že chceš nosit, ale děláš to úplně blbě.").

Nakonec jsem s Tonínem zavítala přímo do jedné specializované prodejny, tam mu nohu nechala přeměřit a na základě nových poznatků o tom, že má tlapičku jako dvouleté dítě, jsme mu nakonec s prodavačkou vybraly zateplený model od Little Blue Lamb, který padne i buclatým nožkám s vysokým nártem. Dokonce se v nich hned rozběhl a to bez pádů! Tak uvidíme. Mám pro něj v zásobě marteny, tomsky a retro adidasky, tak ho asi čistě barefoot život nečeká.

Když si vzpomenu, v čem jsme chodili my a jaký byl dřív výběr bot, říkám si, že žijeme v tak trochu zvláštní době... člověk pomalu nabírá pocit, že jakýmkoliv vykročením ze zavedeného montessori-babyproof-stimulačního-barefoot-kontaktního-bezlepkového-vegan-raw-vícejazyčného-látkového-BLW-beznočníkového standardu dítěti kazíte život.

A co vy? Bér, nebo nebér?

11 komentářů:

  1. Já bér. Teď tě asi děsně šokuju :D
    Ostatně nejen u dětí, ale i u sebe. Na jednu stranu mi ty lodičky chybí, ale pak jdu občas na nějakou svatbu a zas se hezky vrátím do svých žaboploutvých botiček :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tys mě do toho nalomila, evangelizátorko :)) Já bych se asi nedokázala vzdát svých botiček... v létě jsem teda učinila pokus koupit si bér baleríny, ale poměr cena-výkon u jedněch vybraných mě odradil. Byly to český boty, ze Zlína, a na to, kolik stály, byly docela voblemcaný lepidlem :/ Nic moc precizní práce.

      Vymazat
  2. Zatím jede v barefootu jenom náš potomek, možná se časem připojím též. Na Facebooku jsem se přidala do pár BF skupin a je to síla jako všude, kde diskutují matky...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čím to je? KOncentrací mateřské moudrosti, kterou je třeba nevyžádaně předávat dál? Je to fenomén... v čem si ťape Jáchym?

      Vymazat
    2. Taky by mě zajímalo, kde se to v některých matkách bere... Jáchymovi na jeho širokou tlapu s úzkým kotníkem zatím nejlíp sedl KidOfit. Teď má Livie a Luca, ty ale podle mě tak dobře nepasují.

      Vymazat
    3. Jinak teda taky jedu zlatou střední cestou, bo ceny BF bot jsou šílené. Nicméně spíš než na ohebnost podrážky koukám na šířku a tvar špice, to je důležitější. Zkrátka aby se nedeformovaly prstíky.

      Vymazat
    4. To je věda, ty jo... uvidím, co budu vybírat na jaře, až bude ťapat trochu víc :)

      Vymazat
  3. Nebér. Ale o tom jsem už řadu vášnivých debat vedla, v zásadě nejsem proti aby sama se snažím vybírat co nejohebnější podrážky atd., ale přesně tahle militantní komunita mě odpuzuje :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je mi to jasný :) Asi taky pojedu zlatou střední cestou...

      Vymazat
  4. Ja jsem ve strednim proudu. Myslim, ze noha potrebuje hlavne rozmanitost, takze na kazdou sezonu ma K vzdycky ber i neber.
    Ale zacinala na neber, protoze mela presne nohu jak slon a nebyly v jejim cisle uz capackovity klasicky boty a ja ji nechtela na prvni kroky obout do neceho, kde neohnu podrazku ani ja dvema rukama.
    Jinak prvni kroky na asfaltu v barefoot botech... ja jako nevim, ale kolik jich tam to dite udela? K jsem vysadila vzdycky par metru pred hristem z kocaru a E zacala poradne chodit az ted, takze na podzim jsem chuzi venku po tvrdym moc neriskovala, aby do toho asfaltu krome prvnich kroku neobtiskla i svuj usmev a ted... zacape si. Ale ze by to byly nejaky kilometry, ktery muzou poskodit rozvoj jeji klenby, o tom dost pochybuju. (Mady)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No právě! Jak jsem psala, myslím si, že na tu zimu to bude spíš o zateplení do kočárku/saní/aby mohl udělat pár kroků, když ho vybalíme z houní a vypustíme někde v restauraci. Na jaře pak přijde další level, to už bych si tipla, že budou nějaký probíhačky v parku (opravdu jen odhaduju, nemám srovnání), tak vyberu nějakou rozumnou variantu.

      Vymazat

Povídej!