sobota 2. září 2017

Do Berlína... s dětmi!

V Berlíně jsem strávila 6 let života, a i když už tam nebydlím, stále ho beru jako svůj druhý domov. Kdo by to byl řekl, že ho jednou budu znovuobjevovat s dětmi! No, myslím, že ještě před pár lety by se té představě většina mých přátel srdečně vysmála (a mně by přišla k popukání úplně nejvíc). Ale je to tak. Tentokrát jsem do Berlína nejela na punk půlnočním autobusem ani spolujízdou, ale civilizovaně vlastním autem, a s vlastní smečkou, čítající muže a tři děti (10 let, 7 let a 10 měsíců).
Takže... jak nás město přivítalo a co všechno jsme viděli? Sepíšu pár tipů pro všechny, kdo třeba koketují s myšlenkou vyrazit do Berlína na výlet, ale z nějakého důvodu to pořád odkládají, protože s dětmi to přeci nejde. Nebojte se toho!

Především: nebuďte trotlové jako já a pakliže chcete jet autem, zařiďte si před odjezdem ekologickou známku neboli zelenou plaketu, jinak riskujete pokutu 80 EUR za průjezd či stání v centru (= uvnitř tzv. ringu, což je kruhový obchvat kolem šiřšího centra Berlína). Před pár lety byli ještě policajti tolerantní, ale teď už to prý taková sranda není a dost to hlídají, tak pozor na to. My plaketu neměli a proto jsme auto po dobu pobytu raději uklidili na vnitřní placené parkovistě.

Jak jsem psala, Berlín je pro mě srdcová záležitost, a existuje pár míst, ke kterým mám dost osobní, nostalgický a láskyplný vztah. Pokaždé se snažím je při každé návštěvě pokud možno všechny oběhat a ujistit se, že jsou pořád ještě tak super :) Tady tedy některé z nich:

Koná se každé úterý a pátek cca mezi 10-18 hodinou. Najdete tam nádherné ovoce a zeleninu (včetně exotických druhů, které v supermarketu neseženete), látky, koření, olivy, humus, sladkosti... má to svoje kouzlo. Trhovci se navzájem překřikují ("Kilo drei, Kilo drei... lecker lecker lecker!"), občas vám nohu přejede turecká bába s nákupním vozíčkem, vrazí do vás nějaký nevychovaný dobrák obtěžkaný taškami plnými ovocných úlovků, ale garantuju vám, že si to užijete. A velmi pravděpodobně si odnesete třeba plnou bednu perfektně zralýho avokáda za 2 eura. Třeba.
Doporučuju navštívit bez kočárku, nejlíp s nosítkem!

Neklepejte si na čelo, fakt vás v Berlíně posílám na pizzu :) Tahle je totiž fajn exkluzivní a najdete ji ve Friedrichshainu, kde jsem celé ty roky bydlela... Il Ritrovo vlastní Italové, takže je navíc vážně autentiš. Těšte se na punkové prostředí i obsluhu, přistupte na jejich hru (občas jim to trochu trvá), nebuďte protivové a určitě vás odrovnají a dostanou. K pití si dejte karafu rozlévaného Vino di Casa!

Ve Friedrichshainu ještě chvíli zůstaneme. Bleší trhy se v Berlíně každou neděli konají doslova na každém rohu, tenhle jsem ale vždycky měla nejradši. Velikostně tak akorát, se spoustou kaváren a zajímavých restaurací kolem... najdete tam různorodou směs stánků s nábytkem, vinyly, oblečením, knížkami, no prostě pravý blešákový rej. My letos ulovili třeba boží trička pro Toníka a legendární pražský koncert Johnnyho Cashe na vinylu!

Pár kroků od Boxhagener Platzu najdete tenhle zmrzlinový klenot. Nenechte se odradit dlouhými frontami, odsejpá to vážně rychle... příchutí mají tolik, že budete mít problém si vybrat. Já jsem vždycky měla nejradši ty největší kuriozitky (hruška s růžovým pepřem, malina s bazalkou, jahoda s mátou, babiččin jablečný koláč...). Za "mojí berlínské éry" měli v téhle pirátské zmrzlinárně jako dekoraci papouška, který občas promluvil a vyděsil zákazníky, ale už se mu asi vybily baterky :)

Co by to byl Berlín bez kebabu, že jo? Nebudu vás posílat k profláklýmu Mustafovi s frontama až za roh, podle mě je nejlepší tenhle. Dávají do něj fantastickou grilovanou zeleninu, nemají jen klasický omáčkový trojboj (česnek-pálivá-bylinky), ale i hummus a avokádovou... mňam. Kdyby vám to nestačilo, na pultu najdete dvě skleničky s chili pro dochucení, které jsou popsané "Rambo" a "Justin Bieber". Go figure! :)
Když už tam budete, projděte si okolí, třeba směrem k vodě... Kottbusser Tor není jen centrum feťáků a prapodivných existencí, fakt.

Pokud vášnivě rádi kreslíte, malujete, stříháte, háčkujete, lepíte, šijete, drháte, píšete, no prostě nějakým způsobem tvoříte, vyhraďte si na tenhle obchod radši půl dne. Najdete tam NAPROSTO vše, co rozbuší srdce kreativních návštěvníků... nemluvě o knihkupectví ve spodním patře. Doporučuju spojit s návštěvou tureckého trhu a Kottiwoodu, všechno leží kousek od sebe.
Třeba si něco z mých tipů vyberete pro příští návštěvu Berlína :)

4 komentáře:

Povídej!