pátek 21. dubna 2017

O nekonečném boji s periorální dermatitidou.

Poprvé se u mě ta zákeřná potvora projevila už asi před deseti lety. Se svým téměř průhledným fototypem cca -1 jsem ze začátku měla pocit, že jde jen o místní podráždění, a nevěnovala jsem jí velkou pozornost. Ale byla tam. Začala se rozšiřovat a nehodlala jen tak odejít... *drumroll* 

Tak nějak by mohl znít scénář filmového traileru k tomuto článku, který jsem vám před pár týdny slíbila. Článku o tom, jak jsem třetinu svého života strávila bojem s tímhle otravným kožním problémem, o kterém se mluví míň, než by mělo. Periorální dermatitida navzdory svému sexy názvu rozhodně sexy není (negůglete to, proboha vás prosím). Jsou to červené pupínky, flíčky, puchýřky, které se vyskytují hlavně kolem spodní části nosu, okolo pusy a na bradě.
V panice jsem udělala obrovskou chybu a šla si pro radu k obvoďákovi, který mi na tuto vyrážku napsal mast s kortikoidy. Kortikoidy!!! Asi to nejhorší, co mi mohl udělat. Nejdřív všechna rudá místa úplně magicky zmizela, ale během pár dní byla zpátky, daleko horší a rozsáhlejší, než předtím... kortikoidy mi navíc úplně zničily kůži kolem nosu, která se mi díky tomu už nikdy zcela nezahojí. Thank you very much!

Bylo mi kousek přes 20, bydlela jsem ve Švédsku, styděla jsem se chodit mezi lidi, měla jsem opravdu ošklivou vyrážku rozlezlou od brady až k očím a bylo mi do breku. Po několika spíše neúspěšných pokusech o domácí léčbu jsem se rozhodla znovu navštívit lékaře, tentokrát přímo ve Stockholmu. Odcházela jsem povzbuzená a klidnější, s receptem na krém jménem Skinoren. Ten mi po několika týdnech opravdu pomohl pleť zázračně vyčistit! Dá se pořídit už i v Čechách, a bez receptu, používá se mimo jiné na léčbu rozsáhlého akné.

Když se mi zdá, že dermatitida zase vystrkuje růžky, pomáhá mi vyhnout se zejména:
- veškeré dekorativní kosmetice
- fluoru
- chlorované vodě (takže si obličej myju jen Jarischovým roztokem)

Třikrát hurá, problém detekován a vyřešen, ale co teď? Musela jsem totálně přehodnotit svůj kosmetický arzenál.

Přímo zázračně se mi osvědčil lehký krém Vanishing Cream od LUSH, který mi místa se sklonem k dermatitidě nikdy nedráždil a který navíc zmírňuje zarudnutí. Navíc krásně voní po levanduli...


Největším oříškem bylo najít pastu na zuby bez obsahu fluoru, ze které by se mi nedělalo šoufl. Zkoušeli jste někdy nějakou? Je to celkem peklo. V lékárně pár druhů mívají, ale jeden je hnusnější než druhý :(

Opět mě zachránil LUSH, který uvedl tabletky na čištění zubů hned v několika příchutích (a všechny bez fluoru, aspoň myslím!). Vyzkoušela jsem zatím 3 druhy a momentálně jedu na těchto: Oral Pleasure na večer, Limelight na ráno. Rozkoušete tabletku (neuvěřitelně pění, já si je rozkousávám na půlky), normálně vyčistíte a je to.


Měli jste s touhle nemocí taky někdy tu čest? Co vám pomohlo? A co vůbec ne? 

Úplně jsem zapomněla zmínit, že stres ji jen zhoršuje, takže je nejlepší namluvit si, že vám ta potvora vůůůbec nevadí, a pěkně v klidu a grácií s ní zatočit hned v začátcích :)

10 komentářů:

  1. PD zni jako peklo. Mohla bych napsat podobny clanek na tema padani vlasu uz od 15let, pomohlo by? :))) akorat u me to nema happyend, tim tuplem pri kojeni! Zubni pasta - beztak jsi zkousela, ale ujizdime na Herbadent pro homeo verzi. Navic sympaticke ze je to ceske.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Padání vlasů je taky velmi aktuální téma :) Víceméně se tu brodíme v chlupech (ok, přeháním), co není ze mě, dorazí kočka :D Herbadent jsem ještě nezkoušela, sama se divím... podívám se po tom, díky za tip! Jak chutná?

      Vymazat
  2. Je podivně žlutohnědá a nečekaně nasládlá a úplně bez mentolu, takže prostě bylinková :) střídáme ji s tou fluorovou s mentolem, nekupuju totiž do zásoby a občas není k sehnání. A teď mě napadá, často čistím zuby jen kokosovým tukem, regulérně bělí a fakt kvalitně čistí, navíc díky pH pomáhá proti kazům, jen ranní dech rozhodně nevyřeší :-D ale ten řeší herbadent ústní voda...a nééé, fakt mi neplatí :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle je taky marketing z přesvědčení, přísahám :)) Kokosovým olejem jsem to ještě nezkoušela, ale vzhledem k tomu, že ho už tak používám snad úplně na všechno, zkusím i tohle!

      Vymazat
  3. Nějaké zubní pasty bez fluoru používám, tak můžu doporučit:
    Promise (v takové červené krabičce) – tu mívají i v běžných drogeriích, navíc stojí jen asi 40Kč a připadá mi, že chutná jako normální pasta
    Jason – je několik různých příchutí, jedna z nich je se solí, ale ty ostatní chutnají jako normální pasty :-)
    Weleda rostlinný zubní gel (v zeleném obalu) – dělají i jiné příchutě, ale ty jsou trochu nezvyklé, takže doporučuju tu zelenou ;-)
    Tu Jason a Weledu mívají třeba v prodejnách Profimed nebo v obchodě Biooo v Kotvě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ha! Tak Jason jsem ještě nevyzkoušela, Weledu taky ne, určitě jim taky dám šanci :) Díky za tipy. Píšu si do deníčku!

      Vymazat
  4. Tabletky jsou hustý, neznala jsem :-o a soucit, to je teda hnusárna...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není to nic moc bájo záležitost, ale naštěstí už vím, jak s tím žít :)

      Vymazat
  5. Bez fluoru používám Laveru z DM

    OdpovědětVymazat

Povídej!