úterý 1. listopadu 2016

Kočárkem Prahou?

Pomalu se učím pohybovat se světem tak, aby Toníček mohl být všude se mnou - čili mě nejčastěji potkáte s rukama zavěšenýma na madle kočárku.

Během těhotenství jsem stihla našít spousty krásných miminích věcí, zavinovaček, oblečků a doplňků (zejména proto, že mi většina věcí v obchodech přijde přeplácaná nebo nekvalitní... anebo, když už se mi něco líbí, mě odradí cifra na cenovce).

No a teď si představte, jak si takhle asi třetí den po návratu z porodnice poprvé pyšně sama vyjedu s vytuněným a stále novotou vonícím kočárkem ven... a následuje smutné rozčarování hned v prvním podniku. Sotva jsem přejela práh, už se ke mně hrnula obsluha s tím, že tam na kočárek nemají místo. Odvětila jsem (s neustupujícím úsměvem, to byly ještě ty euforické hormony), že jdu jen pozdravit kamarády a hned zase pojedu o dům dál (což jsem taky udělala), a nenechala se vyhodit jen tak snadno.

A proč tenhle příběh píšu? Protože si na něj vždycky vzpomenu - předznamenal totiž to, co mě s kočárkem v Praze čeká (a já o tom tehdy zatím nevěděla). V některých případech by se skoro hodil popis "miminka nemůžou za vaše posraný životy" (ale o tom zase někdy příště).

Tedy, čeští muži jsou zatím docela angažovaní a nenechávají mě v nesnázích, to se musí nechat, ale... jinak je běžný pohyb po městě docela adrenalinovou záležitostí. Dá se říct, že znovuobjevuju město a koukám se na něj z úplně jiné perspektivy. Oceňuju najednou úplně jiné věci. Třeba to, že piazzetta u Národního divadla je dokonale bezbariérově vyřešena, i když má schody ze všech stran - vždy jsou totiž na jednom místě "do ztracena", čili vzniká nájezdní plošinka pro kočárky a vozíčky. Geniální! Učím se sjíždět kočárkové nájezdy jako boss a už třeba vím, že na Lipanské je kraj chodníku vyřešen úplně pitomě a z bezbariérové tramvaje skoro není možné důstojně vystoupit.

Město mám zmapované pomocí sítě míst, kde se dá v klidu nakojit dítě. Víte o nějakých takových? Které restaurace, kavárny, obchody a instituce počítají s návštěvou hladových miminek a je možné je tam důstojně nakrmit? Kde mají nějaký klidný kout, kde se krmení dravé zvěře dá podstoupit? Help!


2 komentáře:

  1. Když jsem se odvážila s kočárem do centra Prahy, tak jsem toho strašně litovala, ve Františkánské zahradě dítě navázala do šátku a pak už s sebou jen vláčela prázdný kočár, takže jsem nemusela brát až tolik ohledy na to, kudy jedu. Od té doby už jsem neměla odvahu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že taky částečně budu používat radši šátek, člověk je pak přeci jen trochu flexibilnější :)

      Vymazat

Povídej!