pátek 5. května 2017

Na vlastní vlasy: LUSH henna Caca Marron

Po 10 letech neustálého experimentování a barvení všemožnými přípravky jsem se rozhodla vrátit se zpátky k přírodě. Doslova. A protože to s tou přírodou beru opravdu vážně, po letech jsem se odhodlala k barvení hennou. Moje přirozená hnědá barva mě v poslední době začala docela bavit (když se jí trošku dopomůže k zrzavým odleskům). Šla jsem najisto, s hennou od LUSH už mám z minulosti (výborné) zkušenosti, ale tentokrát jsem sáhla po kaštanovém odstínu Caca Marron (dřív jsem čarovala s červenou Caca Rouge, která byla skvělá).

Protože je proces barvení sám o sobě trochu alchymie a rituál, ráda bych vám dala pár tipů, aby se vám barvení vydařilo, pokud se do něj rozhodnete pustit :)

Takže hezky popořádku: tohle si přinesete z obchodu. V nabídce jsou čtyři základní odstíny, které lze dokonce navzájem kombinovat. Mně tahle tabulka vydrží na dvě použití, vlasy mám dlouhé pod ramena a navzdory neustálému miminčímu vyškubávání (stále ještě) dost husté. Co se vůně týče, hmm... podle mě voní moc příjemně, senem a kávou! Rozhodně sympatičtější, než amoniak...
Nejdřív je třeba si hennu připravit. Vřele doporučuju používat při veškeré manipulaci s hennou jednorázové gumové rukavice (sehnala jsem černé a připadala jsem si děsně důležitě, a taky trochu jako tatérka!). Přímo v návodu je uvedené, že se kostičky mají rozpustit ve vodní lázni, já je radši strouhám na hrubém struhadle, henna se pak snadněji rozmíchává dohladka. Jde to docela jednoduše, já mám tedy strouhání díky příkrmům pro Toníka docela natrénováno :)
Super, už to skoro bude! Teď si uvařte vodu a opatrně postupně přilévejte a míchejte... dokud nevznikne jednolitá kašovitá hmota. Co si budeme povídat, moc vábně to nevypadá, ne nadarmo se tyhle henny jmenují Caca, ale voní pořád moc hezky, nebojte se :)
Teď ta nejdůležitější fáze: napatlat si to celé na hlavu. Ještě, než začnete, natřete si kůži u vlasů (na obličeji, za ušima, i za krkem) nějakým hodně mastným krémem, aby se vám tam barva nechytila. A pusťte se do díla... nezapomeňte chvilku počkat, až směs vychladne!

Co se doby působení týče, LUSH doporučuje "až 2 hodiny", ale to se mi na hennu zdá málo. Úplně nejlepší je nechat ji na hlavě přes noc, což je pro mě nemyslitelné (představa těch malých tmavých částeček všude po posteli mě děsí), takže jsem si hlavu poctivě napatlala, zabalila do igelitu a ručníku a vydržela tak celé odpoledne, dohromady cca 6 hodin. Ideální aktivita pro deštivé dny.

Pak je na řadě smývání. Ušetřím vám spoustu času, když vám prozradím, že nejlepší je vymývat hennu s pomocí kondicionéru. Dejte si ho do vlasů opravdu hodně, jde to pak líp a rychleji, věřte mi!

Péče po barvení: moje vlasy jsou samy o sobě hodně suché, proto jsem je po vysušení ručníkem nadopovala maskou R&B, kterou normálně používám jen na konečky. Ani s oblíbeným vlasovým olejem určitě neuděláte chybu, některé typy vlasů po barvení hennou dostanou pořádnou žízeň :)

A voilá... výsledek stojí za to. Přesně tak jsem si to představovala. Hnědá s přirozenými výraznými odlesky do zrzava, odrosty sjednocenější se zbytkem vlasů. A to všechno bez chemie.
Po každém přírodním barvení jsou vlasy bohužel sušší a hrubější. Snažím se přejít kompletně na kosmetiku bez silikonů a parabenů a jsem zvědavá, jestli existuje nějaký ultra silný vlasový balzám/kondicionér, který by si poradil i s mými "koňskými žíněmi"... máte nějaký nápad?

Už jste se někdy hennou barvili? A jak to dopadlo?

5 komentářů:

  1. Hennu už jedu cca 2 roky a taky jsem zatím věrná Lush :) Akorát kombinuju Brun a Marron a stačí mi 2 kostičky na jedno barvení. I když jsem teď zvažovala, že zkusím jenom Brun, protože jinak to mám u hlavy na svých světlých vlasech hodně oranžové. Ale myslím, že představu o cílové barvě máme stejnou :) Nechávám taky co nejdéle přes den, v noci bych se s tím na hlavě moc nevyspala, to už jsem taky zkoušela :D
    Ad vlasová kosmetika, teď jsem si docela oblíbila značku Natura Siberica :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně jsem si na Tebe vzpomněla, s tou hennou! :) Já jsem přemýšlela, jestli do mixu nepřihodit kostičku Rouge, ale ve finále mi Marron stejně chytla do červena, takže netřeba... Tu kosmetiku si najdu, jsem teď na lovu po něčem novém a fungujícím <3

      Vymazat
  2. Natura Siberica jedeme taky. A kdyz me ma nekdo draze obdarovat, prosim 100percentpure :) z jejich slozeni nemuzu!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jdu se na to podívat, neznám a neznám! Vzala jsem to zgruntu, většinu přípravků, co jsem měla doma, jsem vyhodila :)

      Vymazat
  3. Sušší a hrubší vlasy, pojď mi! Haha to potřebuju...

    OdpovědětVymazat

Povídej!